Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
sin(x)=2/3 => cos^2(x)=1-4/9=5/9
x e cadranul doi => cos(x) < 0.
cos(x)=-rad(5)/3
cos^2(x/2)=(1+cosx)/2=(1-rad(5)/3)/2
x/2 e cadran I => cos(x/2)>0
cos(x/2) = rad((1-rad(5)/3)/2)
Răspuns:
in primul rand stabilim că x/2 aparține (pi/4, pi/2), deci cos(x/2)>0
iar cos(x)<0
Explicație pas cu pas:
(cosx)^2+(sinx)^2=1
cosx)^2=1- 4/9=5/9
cosx=+/- rad(5)/3
aleg doar soluția negativă
cosx= -rad5/3
mai știm că
cos2a=2(cosa)^2-1
x=2* x/2
cosx=2(cosx/2)^2-1
(cosx/2)^2=(3-rad5)/6 acceptăm doar soluția pozitiva
cosx/2= rad[(3-rad5)/6]=(1-rad5)/2rad3 (am folosit formulă radicalilor complecși)
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru întrebări sau asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!